Black Friday

Volt idő, amikor a Black Friday név még nem jelentett egyet a vásárlással. Kezdetben abszolút negatív értelmű kifejezés volt, hiszen az 1869-es pénzügyi válságot jellemezték ezzel a kollokációval. Az amerikai hálaadást követő pénteket 1960 körül kezdték el Black Friday névvel ellátni, amely a philadelphiai rendőröktől ered, ugyanis az ünnep másnapján óriási forgalom keletkezett a városban, a rendfenntartóknak pedig extra műszakot kellett vállalniuk erre a napra.

Manapság már a karácsonyi vásárlási őrület kezdetére utal a név, ami természetesen szintén az USA-ból származik, majd az évek múlásával az egész világon elterjedt. Ezen a napon a kereskedők hatalmas akciókkal várják a vásárlókat. Több évben is a Black Friday termelte a legnagyobb forgalmat világszerte.
Magyarországon az elmúlt pár évben indult be igazán a mozgalom, a legnagyobb képviselői a műszaki cikkekkel foglalkozó Extreme Digital és az eMAG.

Nem árt azonban vigyázni ezen a napon, az óriási kedvezményektől elvakult tömegben lévő feszültség okozta problémák és a megtévesztésre rámenő webshopok is előfordultak a közelmúltban, ezért mindig körültekintően, megbízható helyről rendeljünk/vásároljunk magunknak terméket!

Balogh Bence