f8-facebook

F8-Facebook Fejlesztői Konferencia 2017

Idén is megrendezésre került az F8-Facebook fejlesztőknek szánt konferenciáját, melyen bemutatták a 2017-es évben várható újdonságokat.

A fő hangsúly az F8-Facebook konferencián a Messengeren volt (mi máson), ezt gondolhattuk, mivel a Messenger telepítése kötelezővé vált mobilkészülékeinken, ha használni szeretnék a Facebook által kínált csevegő szolgáltatást. Illetve a bemutatott elképzeléseik szinte kivétel nélkül a Messenger használatával fog megvalósulni.

A bevezetőben sok megemlítést kapott a kiterjesztett valóság és a chatbotok terjedése, melyekről az egész „show” ideje alatt csepegtettek információkat.

 

Messenger 2.0

Játékok a Messengeren.

Jelenleg is van 1-2 játék, melyet elő tudunk hívni a Messengerben az aktuális csevegő partnerünkkel, de a későbbiekben ezt még magasabb, komolyabb szintre szeretnék emelni. Akár egy Scrabble vagy egy kiterjesztett valóság egy videojátékhoz.

Botok támadása!

Több mint 100.000 aktív Chatbot fut a Messengeren és ez a szám csak növekedni fog. A könnyedén, programozási tudás nélkül felépíthető Botok főként a kisebb KKV-k számára lehet érdekes. Ők azok, akik nem biztos, hogy rendelkeznek akkora költségkerettel, hogy egy egyedi Bot építését meg tudják finanszírozni. Egyszerre akár több botot kapcsolhatunk majd egy oldalhoz mely megkönnyítheti a fejlesztést, bár ez a funkció talán inkább a nagyobb cégeknek lesz kihasználható.

 

Kamera effektek

Bár a Messenger ezen formája sokban hasonlít a Snapchat-hez, sőt talán mondhatjuk, hogy belőle táplálkozik, kicsit elvesz, majd hozzá tesz. Talán pont ez az, amiért sikerül felhasználótáborát szélesítenie, bővítenie, mely már majdnem 2 millárd embert ölel magába.

Frame studio

Ezzel az eszközzel egyedi kereteket, matricákat készíthetünk. Egy cég logóját létrehozva könnyen matricázhatják az alkalmazottak a csapatépítés alatt készült fényképeket, melyekkel elárasztva a Facebook-ot mindenki tudni fogja, hogy hova kösse a képen látottakat.

 AR (Augmented Reality – kiterjesztett valóság)

Egyszerűen megfogalmazva a Frame studio felturbózott változata. 3D-s tartalmakat, effekteket helyezhetünk el a képeken, videókon. Legfőbb érdekessége talán az élő közvetítések közbeni használat lehetősége, így még izgalmasabb lehet egy-egy Live.

A kiterjesztett valóság funkció a Messengerben egy olyan lehetőség lesz, mely személyes és céges felhasználásban olyan pluszt adhat a brand-nek, mely az unalmas dolgokból képes lehet valami újszerűt, egyedit, frisset és érdekeset kihozni. Főként a grafika világában érdekeltek (tervezők, művészek) számára lesz talán fontos, már abból a szempontból is, hogy könnyedén meg tudják mutatni műveiket a közönség számára.

Gondoljunk csak bele, ha van egy művész, akinek a születési háza egy ”unalmas”épület, akkor az AR segítségével könnyedén megjeleníthetjük a ház oldalán az alkotásokat.
Turisztikai szempontból mindenképpen jó ötlet!

 

Facebook Spaces avagy a VR a közösségi médiában

2017-ben sok hardver-és szoftvergyártó koncentrál a (Virtual Reality-virtuális valóság) piacra. Sokan már most is mondogatják, hogy „ennek a technológiának fejlődés túl gyors”, „Az emberek nem képesek alkalmazkodni és elvesznek a digitális világban”. A Facebook Spaces erre rátesz még egy lapáttal, az Oculus-t használva.

Ismerőseinket hívhatjuk meg egy digitális (nyílt vagy akár privát) világba, melyet mi hozunk létre az általunk felvett 360°-os felvételből. Például egy hajóutat, melyben megmutatjuk, hogy hova fogunk utazni, nyaralni, vagy csak egyszerűen egy olyan helyet, ahol bármikor találkozhatunk a régen látott családtagjainkkal, barátainkkal, osztálytársainkkal vagy bárkivel, aki ismerősünk.

Hogy ez jó-e az kérdéses, de mindenképpen érdekes és érdemes megvárni a végét, de azt érdemes észben tartani, hogy amire Mark Zuckerberg ráteszi a kezét az szinte biztosra vehető, hogy nagy durranás lesz! Kíváncsian várjuk a következő F8 fejlesztői konferenciát.

Ha érdekesnek találtad ezeket a fejelsztéseket, ötleteket, akkor tekintsd meg mit tervez a YouTube.

Varga Roland