A színek szerepe a marketingben

A színeknek kiemelt szerepe van az eladásban, kutatások szerint az impulzus vásárlások 80%-a ezek hatására történik. A különböző színek más-más hatást váltanak ki a vásárlóból, így hát fontos, hogy felhívjuk a fogyasztók figyelmét a logóval vagy csomagolással.

A piros talán a leginkább figyelemfelhívó szín, nem véletlen, hogy a tiltásokat jelző ábráknál is használják. Gyorsítja a szívverést, emeli a vérnyomást, valamint étvágyfokozó hatása is van ezért több élelmiszer márka is használja.
Leghíresebb „pirosak”: Coca Cola, KFC, CNN, Pinterest

A kék a természetben is folyamatosan jelen van, elég csak az égboltra gondolni. Békét és nyugalmat árasztó szín és a munka hatékonyságát is növeli a kék környezet.
Leghíresebb „kékek”: Facebook, Twitter, Linkedin, Samsung, Ford

A sárga vidámságot, életet sugároz magából, optimista szín. Kutatások szerint aktivizálja a memóriát is. Kiválóan lehet megragadni a figyelmet, tökéletesen alkalmas impulzus vásárlás elérésére.
Leghíresebb „sárgák”: McDonald’s, Ferrari, Nikon

Az emberi szem a zöld árnyalatait tudja a leginkább megkülönböztetni, nyugtató hatású. Természetet és frissességet sugalló szín. A dollár színe is zöld, így a pénzügyi szektor szereplői is előszeretettel használják.
Leghíresebb „zöldek”: OTP, Starbucks, TicTac

A fekete luxust, tekintélyt és eleganciát tükröz az üzleti életben. A maga egyszerűségével lehet figyelemfelhívó. Rengeteg luxusmárka használja.
Leghíresebb „feketék”: Chanel, BBC, Nike, Adidas, Playboy, Audi, Puma, Lexus

A fehér szín a tökéletességet és a tisztaságot szimbolizálja, valamint egyfajta sterilitást is tükröz, sokszor a mondernitást szeretnék kifejezni vele. Természetesen a fehéret kombinálni kell valamilyen egyéb színnel. A legtöbb logó amelyben a fehér dominál, a feketével variálva jön létre, egy nagyon jó kreatív példa erre, a WWF pandája.
Leghíresebb „fehérek”: WWF,  Wikipédia

A barna a föld színe, ezért mindenhez kötődik ami természetes és organikus. Ezen kívül megbízhatóságot és stabilitást sugároz.
Leghíresebb „barnák”: M&M’s, UPS

Balogh Bence